Det Kgl. Bibliotek er ikke det første nationalbibliotek, der digitaliserer sit avisarkiv. Faktisk er en lang række avissamlinger allerede tilgængelig på nettet.
Nedenstående er nogle af de projekter og løsninger, som vi især har holdt øje med og i nogle tilfælde har fundet inspiration hos:
- The British Newspaper Archive (The British Library – Storbritannien)
- Historische Kranten (Koninklijke Bibliotheek – Holland)
- Sök bland svenska dagstidningar (Kungliga biblioteket – Sverige – læs om arbejdet med aviserne på DigiDaily )
- Chronicling America (The Library of Congress – USA)
- Aviser (Nasjonalbiblioteket – Norge)
En enkelt privatperson i USA har selv digitaliseret og indekseret 22 millioner avissider – måske kan det inspirere Statsbiblioteket?
Se en omtale her: http://reason.com/reasontv/2013/03/05/amateur-beats-gov-at-digitizing-newspape
LikeLike
Mange tak for linket! Det er altid spændende og inspirerende at høre om initiativrige græsrødder, som brænder for deres sag. Og det er sandelig imponerende mængder af aviser, han har fået digitaliseret i løbet af årene.
Som offentlig institution kan vi dog ikke umiddelbart implementere Tom Tryniskis fremgangsmåde i vores projekt. For det første kræver størrelsen på vores økonomiske bevilling, at opgaven med at digitalisere mikrofilmene sendes i udbud. For det andet skal vi som bevaringsinstitution sikre os, at de filer og metadata, vi får leveret, lever op til vores (og andre kulturarvsinstitutioners) krav om egnethed til digital langtidsbevaring, så vi også kan åbne og læse dem om to, fem, ti og femten år. Og for det tredje har vi ikke lov til at gøre de digitaliserede aviser tilgængelig på nettet uden at have lavet aftaler med rettighedshaverne. Som offentlig institution er vi altså bundet af nogle forpligtelser og regler, som gør, at vi må manøvrere anderledes i vores forsøg på at nå det samme mål som den driftige amerikaner.
På et punkt ligner vi dog Tom Tryniski – vi har også valgt at digitalisere fra mikrofilm fremfor papirudgaven af aviserne. Det vil være langt dyrere at digitalisere fra papirudgaven, og dermed ville det totale antal af digitaliserede sider også blive langt mindre end de 32 millioner sider, som vi stiler efter. Vores vurdering er, at det er bedre at stille en stor mængde sider til rådighed i knap så god en kvalitet, end et meget lille antal sider i en fantastisk kvalitet. Om vores brugere er af den samme overbevisning, finder vi ud af, når vi begynder at give adgang til aviserne.
LikeLike