Tekst og foto: Martin Lund, Statens Avissamling
Vi har tidligere fortalt, hvordan den fortsatte digitalisering foregår, og hvordan vi nu skanner direkte fra originalaviser. Det muliggør digitalisering i farver, bedre gengivelse af billeder, tydeligere tekst og bedre tegngenkendelse. Vi glæder os til at gøre de årgange tilgængelige, som vi har skannet på denne måde. Vi er dog endnu ikke så langt med de tekniske løsninger, at vi kan melde en dato ud for, hvornår de mange nye sider ligger klar i Mediestream.
Status på digitalisering og de valgte aviser
Vi har allerede været i gang med at digitalisere Ringkøbing Amts Dagblad i et stykke tid, da årgangene 1880 til og med 1975 p.t. mangler i Mediestream. Vi har taget fat i den fra starten i 1880 og er nu nået til 1942. Indsatsen er et led i udfyldningen af huller i titlerne i Mediestream. Hullerne skyldes, at ikke alle dagblade er mikrofilmet. Og mikrofilm er netop grundlaget for alt, der hidtil er gjort tilgængeligt.
Den anden titel, vi digitaliserer p.t., er Langelands Social-Demokrat, udgivet 1908-64 (1947-64 under navnene Langeland og Dagbladet Langeland). I dag er årgangene 1908-43 tilgængelige i Mediestream, og vi skanner i den kommende tid årgangene 1944-64. Avisen vil udfylde et hul i dækningen af øen, idet det foreløbig kun er årgangene 1965-78 af Langelands Folkeblad (udkom 1905-1978), som er i Mediestream.
Øvrige titler
Blandt de andre titler, der er blevet skannet i mindre omfang, er:
- Frederiksborg Amts Avis (1908-14)
- Isefjordsposten 1953-57
- Jydske Tidende, Haderslev 1936-37
- Social-Demokratisk Ugeblad 1883-84
De ejerløse aviser
Både Langelands Social-Demokrat og Langelands Folkeblad er blandt de ejerløse aviser. De ejerløse titler kan ses på de fleste folkebiblioteker uden begrænsning. Se om din kommunes biblioteker tilbyder adgang til aviserne.
Har I nogen planer angående rettelser af fejl i det, der allerede er lagt i Mediestream?
LikeLike
Hej Kim
Vi samler alle henvendelser om fejl og mangler sammen. Nogle ting er det umiddelbart nemt at rette, mens andre kræver lidt længere tid.
Hvad er du stødt på?
Mange hilsner
Karen
LikeLike
Det jeg umiddelbart er mest interesseret i, er: København (1889-1928) – Nummeret for 27. december 1899 mangler (jeg skrev til jer for ca. 1 år siden om det)
LikeLike
Ok – jeg kan godt se, at den mangler i Mediestream. Det kan enten skyldes, at den ved et uheld ikke er blevet mikrofilmet, men det kan også skyldes, at vi helt mangler nummeret i Statens Avissamling.
Jeg har sendt en forespørgsel til mine kolleger i avissamlingen om nummeret – de vender altid gerne hurtigt tilbage, så jeg tænker, at vi snart kender svaret. Jeg lægger svaret på bloggen ved siden af din kommentar.
LikeLike
Hej Kim
Så er der et svar på mine kolleger i avissamlingen. De skriver:
“København 27/12 1899 mangler ganske rigtig på mikrofilmen, men vi har avisen i samlingen.
Når der mangler forsider/hele aviser, så er manglen som regel kendt fra vores kontrol, men folk gør også somme tider opmærksom på manglende sider inde i en avis.
Folk, der efterspørger enkelte numre eller sider, råder vi altid til at bestille en fotokopi af siden.
På den måde får vi med tiden tjekket, om vi har de manglende sider – og folk skal ikke vente på, at siden kommer i Mediestream.
Indlægget om skanning af huller i Mediestream handler om de større huller.
Der er nemlig også den anden slags huller, som netop København 27/12 1899, og det har desværre nok lange udsigter, før de bliver fyldt ud.
Der er ca. 6.000 manglende enkeltaviser, så det bliver en tidsrøver at få håndteret dem. I nogle tilfælde er det én avis i en titel, mens det fx i tilfældet med Århus Stiftstidende drejer sig om næsten 500 numre godt spredt over årene, der mangler i Mediestream (og på mikrofilm).”
Jeg håber, at svaret var med til at opklare den manglende avis. Læs mere om hvordan du bestiller en kopi af avissiden – https://www.statsbiblioteket.dk/nationalbibliotek/adgang-til-samlingerne/aviser/koeb-kopier
Du er altid velkommen til at kontakte os igen, hvis du opdager flere huller.
Mange hilsner
Karen
LikeLike
Hej igen –
Jeg har kigget på den side, du henviser til, og jeg kan ikke se, der er noget om bestilling af aviser – kun enkelte artikler fra blade af nyere dato, end det jeg efterlyser. (jeg har heller ikke brug for en papirkopi, pdf på mail eller nettet er fint nok).
LikeLike
Hej igen
Oplysningen gemmer sig også på siden. Du skal ind og have fat i den formular, der gemmer sig i andet afsnit under overskriften HVOR BESTILLER DU?
Hvis det fortsat driller, vil jeg foreslå, at du skriver til kontakt@kb.dk. Så får du nemlig hjælp af mine kolleger, som ved mere om bestilling af aviskopier, end jeg gør.
Jeg håber, det var en hjælp.
Mange hilsner
Karen
LikeLike
Jeg har forsøgt mig med at bestille (måtte først oprette mig som bruger, min rex-adgang var åbenbart ikke nok), og gjort opmærksom på, at jeg nok ikke var indstillet på at betale 400.- pr side. Så nu må vi se – jeg har ikke hørt noget fra dem endnu.
LikeLike
Godt at du valgte at prøve 🙂
Din profil i REX duer desværre ikke her, da bestillingsmodulet til aviserne ligger i det bibliotekssystem, som vi bruger i Aarhus.
400 kr. pr. side lyder godt nok også voldsomt! Jeg tænker, at det umiddelbart må være prisen på en professionel affotografering af avissiden.
Jeg mener, at det normalt koster 0,70 kr. pr. side at få lavet en ganske almindelig kopi af en avisside. Det er noget mere spiseligt 🙂
Jeg krydser fingre for, at det lykkes at få fat i en kopi.
Mange hilsner
Karen
LikeLike
Hej, først og fremmest vil jeg gerne sige tak for den hidtidige indsats med avisdigitaliseringen – den er meget påskønnet! Dernæst vil jeg dog spørge, om det kan passe, at der ikke er nogle digitaliserede aviser fra perioden 1.1. 1699 – 31.12. 1748 ? Vil der i givet fald blive digitaliseret aviser fra dette tidsrum? Vh. Jan
LikeLike
Tak for din kommentar og dit spørgsmål.
Vi er meget glade for, at du skønner på de aviser, der er tilgængelige på nettet. Som nævnt tidligere på bloggen og også i dit spørgsmål, er der mange aviser, der stadig kunne digitaliseres og kaste lys over fortidens Danmark. Vi har i projektforløbet 2014-18 bestræbt os på at vælge aviser ud til digitalisering, der var komplette, dvs. uden væsentlige huller. Samtidig skulle de være på mikrofilm, da digitaliseringen blev lavet ud fra dem. Vores ældste aviser opfylder desværre sjældent begge kriterier.
Det er korrekt, at der imellem 1699 og 1748 er et hul, men der er to titler, der er tilgængelige i kb.dk uden for mediestream.dk:
Den Danske Spectator 1744-45: http://www5.kb.dk/e-mat/dod/130022878825_color.pdf
og
Den Politiske Tilskuer 1745: http://www5.kb.dk/e-mat/dod/11301400426D_color.pdf
Der er basis for at digitalisere flere i perioden 1699-1748, og som de to herover bliver det ud fra originalaviserne. Det ligger dog ikke lige for, da vi i den kommende tid koncentrerer os om sønderjyske aviser fra tiden omkring genforeningen i 1920.
/Martin Lund, Statens Avissamling
LikeLike
– Og jeg takker for det uddybende svar 😉
Mht. til henvisningerne til Den Danske Spectator og Den Politiske Tilskuer, vil jeg dog gøre gældende, at disse er æstetiske, samtidsreflekterende tidsskrifter, som svært kan betegnes som egentlige aviser, med aktuelle nyheder, annoncer etc. rettet mod “almindelige” læsere.
Ved (fag)historiske undersøgelser og forskning er det uanset årsagerne et stort savn, at der er et hul på omtrent 50 år i aviskronologien, hvilket gør det svært at undersøge problemstillinger både diakront og synkront, indenfor perioden og over længere forløb. Mht. til eventuelle huller i de enkelte udgivelsesserier, er det naturligvis beklageligt, men det er bedre at få de resterende digitaliseret, end slet ikke. Efterhånden er de fleste større dagblade lagt på Mediestream, og når Sønderjylland/Slesvig er dækket ind, bør de inkomplette, men mikrofilmede blade lægges ud.
Jeg håber, Mediestream får rettet op på manglen, idet jeg dog fuldt ud anerkender de tekniske og økonomiske begrænsninger og problemer der er forbundet med digitaliseringen.
I mellemtiden vil jeg fortsat og med glæde dykke ned i de mange muligheder, Mediestream giver…
LikeLike