Forholdsvis tidligt i Avisdigitaliseringsprojektet besluttede vi at benytte mikrofilm som grundlag for digitalisering af aviserne. Statsbiblioteket har meget store erfaringer med mikrofilm, som er et gennemprøvet medie til bevaring af forgængelige dokumenter, som fx aviser, der ofte er trykt på papir af ringe kvalitet. Vi har selv mikrofilmet danske dagblade siden 1976, og desuden har vi film, der er fremstillet af Minerva Mikrofilm tilbage fra 1950’erne og frem til 2005. Statsbibliotekets samling af mikrofilm opbevares i et sikringsmagasin, hvor temperatur og luftfugtighed er konstant. Under disse forhold kan filmene holde i flere hundrede år.
Da mikrofilmnegativerne er unikke, er det vigtigt, at vi sikrer os, at det, vi sender ud af huset til vores leverandør af scanninger, er entydigt, og at det kommer tilbage i samme stand, som det blev sendt. Derfor er et team på fem medarbejdere i Statens Avissamling i gang med at omspole, ompakke og nyopstille mikrofilmene, så de står i logisk orden og er lige til at gå til, når de skal pakkes og sendes til digitalisering. En stor del af arbejdet består i at overføre mikrofilm til den rigtige type spoler. Samtidig overfører vi informationerne (metadata) om de enkelte avistitler fra de gamle kartotekskort af pap til Excel regneark. Regnearkene giver et langt bedre overblik over, hvilke navne den enkelte avis har haft gennem tiderne, om der har været afbrydelser – f.eks. pga. strejke eller lockout – og om der i øvrigt mangler mikrofilm for andre af avisens udgivelsesmåneder.
Vi fortsætter arbejdet til slutningen af maj/begyndelsen af juni, hvor vi vil have gennemgået omkring 11.000 film svarende til ca. 11 millioner avissider.
Lyder som lappeløsninger. Har mange gange fået papirkopier fra mikrofilmene. De tilgrundliggende film var af så ringe opløsning og så slidte, at det ikke var muligt at lave tegngenkendelse på dem. Og afgrænser man sig til ca. 1950 – nu? Skulle mene, aviserne fra tiden indtil 1950 ville have langt større og bredere interesse.
LikeLike
Mange tak for kommentaren.
Jeg kan fortælle, at de mikrofilm, der sendes til scanning, er vores negativer. Dvs. det er den bedst mulige udgave af vores mikrofilm, som bliver brugt som grundlag for digitalisering. Dermed skulle vi også gerne få det bedst mulige resultat. Vi har desuden bedt om at få scannet siderne i gråtoner og ikke i sort-hvid, hvilket gerne skulle sikre, at vi får flest mulige detaljer og nuancer med i scanningen.
Endelig kan jeg fortælle dig, at vi digitaliserer alle årgange af de avistitler, som vi har udvalgt. Dvs. at vi går så langt tilbage i årgangene, som vi overhovedet kan i forhold til den enkelte titel. I nogle tilfælde betyder det så langt tilbage som 1749.
Vi ved allerede nu, at vi for nogle af titlerne enten helt mangler enkelte udgaver eller slet ikke har bestemte årgange på mikrofilm. Hvordan vi kan “reparere” disse huller, er endnu ikke afklaret, men vi vil bestræbe os på tydeligt at markere disse mangler i vores søgeindgang til aviserne, så man som bruger er orienteret om dem.
LikeLike